Verzorging van de hond

Haaruitval, eczeem en huidschilfers in de vacht van mijn hond.

 Wat te doen bij haaruitval, eczeem en huidschilfers in de vacht van mijn hond? 

 

Van

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

De vacht van een hond vertelt iets over zijn gezondheidstoestand. De vacht van de hond is het grootste orgaan van het lichaam. Als het daar niet goed mee gaat zie je dat in een doffe vacht of vacht met een overdaad aan schilfers en mogelijk kaalheid door jeuk. In een later stadium gaat de vacht zelfs ruiken of stinken. Dat willen we niet. Een hond met een slechte vacht nodigt niet uit tot knuffelen of aaien.

Huidschilfers

Huidschilfers ontstaan door een te snel groeien van de huid of door een snelle slijtage van de vacht. Slijtage is een gevolg van een slechte kwaliteit van de huid en de snelle groei kan oorsprong hebben in slechte stofwisseling. Mogelijk door erfelijke aandoeningen. Een aantal rassen hebben vaker problemen. De primaire oorzaken zijn moeilijk te achterhalen.De voeding is altijd van groot belang. Van een aantal aandoeningen is bekend dat ze verminderen als de voeding geoptimaliseerd wordt. Van vitaminen (vitamine A), mineralen(zink) en essentiële vetzuren is dit bekend. Waarschijnlijk spelen ander voedingstoffen ook mee in de gezondheid van de vacht.

Haaruitval, eczeem en huidschilfers kunnen ook een secundair gevolg zijn van parasieten, infecties, allergieën, huidschimmel, huidontstekingen of lokale tumoren. Haaruitval is niet echt bekend bij honden, kaalheid is een gevolg van krabben of schuren. Krabben of schuren is weer het gevolg van jeuk.

Beweging en buitenlucht

In de algemene gezondheid van de vacht speelt beweging in de buitenlucht en de slaapplaats ook een belangrijke rol. Bij beweging kan de huid fris ademen en de doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd. Van nature is de hond erop ingesteld te leven met het buitenklimaat. Dat is wezenlijk anders dan alle dagen binnenshuis leven. De temperatuur binnenshuis is te hoog en door kunstlicht vergeten de honden de overgang tussen de winter en het voorjaar. Wisseling van temperatuur houdt de huid vitaal en zorgt dat de vacht echt leeft. Laat je hond ’s nachts gerust koel en donker slapen.

Een gezonde vacht mag twee keer per jaar gewassen worden met een milde shampoo die geschikt is voor honden. Bij te vaak wassen kan de water afstotende laag verdwijnen.

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!