Gedrag van de hond

Hond agressief naar andere honden

 Onze Jack Russel vertoont aggressief gedrag naar andere honden als hij aangelijnd is. Zonder, gaat hij ravotten en spelen. Wat kan ik hier tegen doen? 

 

Van L. K uit Gasselternijveenschemond

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

Het probleem wat u beschrijft is een veel voorkomend probleem. Als het hondje vrij losloopt gaat het goed met de interactie naar soortgenoten en als hij beperkt wordt in beweging dan gaat het niet goed. Los van het feit dat ik niet een gecertificeerd honden gedragsdeskundige ben en de oorzaak vanaf hier te kunnen benoemen lijkt het me goed om te kijken op welke manier het beter zou kunnen gaan.

Uw Jack Russel is prima in staat om andere honden om te gaan als hij vrij is. Een beperking in vrijheid levert problemen op. Ik denk dat een continue training noodzakelijk is om dit op te lossen.

Het lijkt me goed om starten met aangelijnd honden op te zoeken waarnaar hij geen agressiviteit laat zien. Als dat goed gaat beloond u hem constant met prijzende woorden dat zijn gedrag goed is. Dit doet u dan meerdere keren.

Vervolgens komt u een hond tegen waarvan u weet dat hij agressief gedrag vertoond. In eerste instantie houdt u afstand en terwijl u passeert praat u op een rustige toon tegen uw hondje om positief te stemmen en af te leiden van de andere hond. Gaat het goed dan beloond u hem uitbundig en desnoods met een koekje. Dit kunt u dan ook herhalen totdat het vanaf korte afstand ook goed gaat.

Probeer dit dan vervolgens ook bij andere honden zo te doen.

Ik hoop dat het op deze manier langzaam maar zeker wel de goede kant opgaat. In dit traject kunt u hem met voeding ondersteunen. Deze voeding geeft via natuurlijk weg een geruststellend gevoel in de hersenen. Hiermee wordt de drempel tot actie (agressie) richting buitenwereld verlaagd op een natuurlijke manier.

De voeding is Denkadog Hypo Stress Digestion. Dit zijn droge brokjes waarbij alleen nog water beschikbaar moet zijn.

Na ongeveer een aantal weken is het niveau bereikt waarbij resultaat verwacht mag worden. Veel hondenscholen maken hier al met succes gebruik van.

Jack russeltje

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Specifieke aanrader van de Digitale Dierenarts

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!