Gedrag van de hond

Is jouw hond bang voor vuurwerk?

 Beste dierendokter, onze honden zijn met oud en nieuw onrustig met het vuurwerk. Wat kan ik hier aan doen? 

 

Van Erik uit PvS

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

Bij oud en nieuw hoort traditiegetrouw vuurwerk en traditiegetrouw zijn de honden weer bang voor vuurwerk. Is jouw hond bang voor vuurwerk? Hier lees je er alles over.

Stress door vuurwerk komt bij 50% van de honden en katten voor. De maand december is dan ook een stressvolle maand voor veel huisdieren.

 

Uitingen van bange hond

Als stress, samenhangend met vuurwerk, niet wordt behandeld kan de angst overslaan naar angst voor andere geluiden zoals onweer en harde knallen. Uiteindelijk kunnen zelfs dagelijkse geluiden zoals het dichtslaan van een autoportier stress opleveren. Angstige huisdieren uiten dit door voortdurend te janken, ze tonen rusteloosheid en willen steeds in de buurt van de eigenaar blijven of zich juist ergens in een hoekje verstoppen. Het is belangrijk deze angst aan te pakken omdat dit het welzijn van het dier kan aantasten.

Krabben is één van de stresssignalen van de hond. Uit verveling of als stressreactie kan de hond aan de poten likken, als de hond dit lang volhoudt kan dit leiden tot open- of kale plekken. Andere problemen die het gevolg kunnen zijn van stress zijn haaruitval, eczeem en roos.

 

Omgaan met angst

Om te voorkomen dat uw hond angstig wordt en stress ervaart, is het van belang schrikreacties compleet te negeren. Kijk uw huisdier niet aan, zeg niets, raak hem niet aan. Ga vooral door met hetgeen waar u mee bezig bent en  doe alsof vuurwerk volkomen normaal is. Wanneer een dier zich verstopt, laat hem dan maar. In zijn schuilplaats voelt hij zich waarschijnlijk veiliger. Zou u hem eruit halen, dan kan het zijn dat hij zich verdedigt en u wilt bijten.

 

Middelen tegen angst hond

De dierenarts heeft hiervoor tabletten. Dit zijn vaak narcosemiddelen die ook effect hebben op de ademhaling en de hartslag. U kunt uw hond of kat beter niet alleen laten als u deze heeft gegeven. Vooral als u het tablet voor de eerste keer toedient. Elk dier reageert anders op de dosering. Hoe uw dier op het middel reageert kan u het beste al (ruim) voor  oud en nieuw eens uitproberen.

Een alternatief op de tabletten is door middel van voeding of kruiden de stress proberen te voorkomen. Kruiden zoals valeriaan of groene thee, of het aminozuur L-tryptofaan hebben rustgevende en angstverminderende eigenschappen. Het werkt niet verslavend of versuffend, maar uw hond moet er al wel ruim voor oud en nieuw mee beginnen. Voor rusteloze honden met stress is er het Hypo-Stress Digestion dieet van Denkadog. Hier dient u minimaal 4 weken voor oud- en nieuw mee te beginnen.

 

Gedragsoefeningen hond

Voor een hond die bang is voor vuurwerk is het beter om met de angst om te leren gaan door het probleem aan te pakken via gedragsoefeningen. Dit is wellicht een tip voor volgend jaar. Om het gedrag te veranderen, is het meestal nodig ruim van tevoren al deel te nemen aan een training. In sommige plaatsen worden nog vlak voor oud en nieuw trainingen gegeven.
Hond bang voor vuurwerk

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!