Gedrag van de hond

Hond leren alleen te zijn

 Ik hoorde dat het belangrijk is dat honden leren om alleen te zijn, maar hoe leer ik mijn hond om alleen te zijn? 

 

Van Edwin uit Olst

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

Het is belangrijk dat honden van jongs af aan leren om alleen te zijn. Dit is later namelijk erg lastig aan te leren. Honden die niet leren om alleen te zijn kunnen verlatingsangst ontwikkelen, wat zich uit in piepen, janken, blaffen, plassen en het slopen van uw huis.

Benchtraining

Een goede methode om mee te beginnen is benchtraining. U kunt de hond af en toe even in de bench zetten terwijl u thuis bent. Zo leert hij dat u altijd weer terug komt. Wanneer dit goed gaat kunt u langzaam aan de tijd voordat u de hond er weer uit haalt verlengen.

Zodra u zover bent om de hond echt alleen te laten moet u dit systematisch aanpakken. Ga de eerste keer dus niet meteen de hele dag weg, maar bouw het langzaam op.

Mee naar buiten nemen

Het is een goed idee om de hond lekker even mee naar buiten te nemen voordat u weg gaat. Speel met hem en laat hem lekker rennen. Daarna is hij voldaan en kan hij uitrusten terwijl u weg gaat.

Geen straf

Wanneer u uw hond echt alleen thuis gaat laten, geef hem dan het half uur voordat u de deur uit gaat geen aandacht. Zo verkleint u het contrast tussen uw aan- en afwezigheid. Als u terug komt mag u de hond alleen belonen als hij rustig is en zich goed heeft gedragen. Heeft uw hond zich niet gedragen tijdens uw afwezigheid, dan heeft het geen zin om hem daarvoor te straffen. U straft hem pas achteraf, en hij zal daardoor de link niet kunnen leggen tussen zijn straf en zijn ongewenste gedrag. Een hond heeft een geheugen voor dit soort zaken van ongeveer 2 minuten.

Kauwspeeltje

Zorg dat uw hond iets te doen heeft terwijl u weg bent. Geef hem bijvoorbeeld een kauwspeeltje. Bij sommige honden kan het ook helpen om bijvoorbeeld de radio aan te laten, hierdoor voelen ze zich minder alleen. Daarnaast is er een spray verkrijgbaar die de hond een rustgevend gevoel geeft waardoor hij zich sneller op zijn gemak voelt.

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!