Gedrag van de hond

Hondenbeten en agressie

 Mijn hond bijt en is agressief. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? 

 

Van Arjen uit Eindhoven

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

In principe is een hond niet agressief of vals. Agressief gedrag en bijten bij honden kan vele verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen wordt agressief gedrag veroorzaakt door personen of situaties die door ons wellicht niet als bedreigend worden ervaren, maar door uw hond wel.

In de ogen kijken

Wanneer een onbekend of onvertrouwd persoon uw hond recht in de ogen aankijkt, kan dit door een hond als bedreigend worden ervaren. Op zich best logisch, hoe zou u zich voelen als een onbekende u loopt aan te staren of doelgericht op u af loopt?

Aanraken

Wanneer iemand uw hond van boven af aanraakt of probeert aan te raken, denkt de hond dat diegene zijn dominante positie wil laten zien. Zo gaat het bij honden onderling namelijk ook: de hond met de hoogste rang laat zijn ondergeschikten zien dat hij de baas is door de voorpoten op zijn rug te liggen of zelfs op hem te gaan staan. Wanneer de hond niet van mening is dat die persoon die hem probeert te aaien een hogere rang heeft dan hij zelf, zou hij zich bedreigd kunnen voelen.

Afpakken

De hond kan zich ook bedreigd voelen wanneer hij denkt dat iemand iets van hem af wil pakken. Hondenvoer, speelgoed, zijn favoriete kussen, of, als het een moederhond betreft, haar pups.

Bedreigend

De hond kan tevens agressief worden wanneer hij wordt benaderd door een persoon die hij bedreigend vind omdat de persoon kenmerken vertoond die hij nog niet eerder heeft gezien of omdat hij daar in het verleden een traumatische ervaring mee heeft gehad. Dit kan variëren van mannen met een hoed op en mensen met een donkere huidskleur tot jonge kinderen.

Denkadog biedt Hypo Stress-Dig, een zorgvuldig samensgestelde hondenvoeding die speciaal is ontwikkeld voor rusteloze, hyperactieve of angstige honden. 

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!