Gedrag van de hond

Jeuk bij honden

 Mijn hond, Tommie (reutje van 8 jaar) heeft jeuk op de bovenkant van zijn rug, op konthoogte. Er zitten ook korstjes op de plekken waar hij krabt/bijt. Daarnaast begint hij nu ook aan een voorpoot te knabbelen. Ook daar komt al een rood korstje op. Hij heeft geen vlooien We hebben vlooiendruppels gebruikt en kam hem regelmatig. Heb je misschien goede raad? 

 

Van Groot uit Purmerend

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

Beste Corrie,

Jeuk bij honden komt vaak voor. Het is vaak lastig om te achterhalen waar dat vandaan komt. Je hebt al de eerste goede stap gemaakt om te kijken of vlooien aanwezig zijn. Echter als je geen vlooien ziet wil dat nog niet direct zeggen dat ze er niet zijn. Vlooien zitten voor een groot deel van de tijd in de omgeving (plinten, vloerbedekking, onder stoelen ect) en maar eventjes op de hond om te eten. Wel zie je  bij een vlooieninfectie dat er uitwerpselen van vlooien in de vacht zitten. Dit zijn hele kleine bruine brokjes die je met name achter op de rug ziet. Korstjes ontstaan door het krabben. De juiste vlooiendruppels werken prima als ze goed zijn toegediend. Met kammen kun je de vacht goed checken. Dit kan de jeuk bij honden laten afnemen.

Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat de anaalklieren overvuld of ontstoken zijn die jeuk bij je hond kunnen veroorzaken. Die klieren met voorraadzakjes zitten onder de staart en als er daar jeuk optreedt gaat de hond in de buurt daarvan bijten. Hij kan niet op de juiste plaats komen om te krabben. Soms zie je dan ook het zogenaamde sleetje rijden. Ze maken rijbewegingen en schuiven daarbij met het kontje over de grond.

Als Tommie nu ook aan de pootjes jeuk begint te krijgen moet ook je aan een (voedsel) allergie gaan denken. De oplossing om er achter te komen of daar sprake van is, is hem voeding geven waarop hij geen allergie kan ontwikkelen. Deze voeding is Denkadog Micro Protein. Die voeding bevat geen dierlijke eiwitten die bekend zijn in verband met allerie. De eiwitten van rundsvlees en kip zijn bekend. De praktijk heeft uitgewezen dat dit jeuk bij honden kan verminderen.

Het advies is om deze voeding gedurende minimaal 4 weken te geven en ook geen snacks, snoepjes of andere etenswaren naast de voeding. Dat kan best moeilijk zijn omdat Tommie aan al dat lekkers gewend is geraakt. in snacks kunnen ook de verkeerde eiwitten zitten waardoor hij dan toch problemen kan krijgen.

Ik wens je samen met Tommie veel succes.

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Specifieke aanrader van de Digitale Dierenarts

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!