Gedrag van de hond

Onzindelijkheid bij de hond

 Mijn hond was altijd zindelijk, maar plast nu ineens regelmatig in huis. Hoe komt dit? 

 

Van Fred uit Den Bosch

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

Wanneer een hond ineens onzindelijkheid vertoont, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Verzeker uzelf er ten eerste van dat de hond voldoende wordt uitgelaten. Als dit wel het geval is, kunt u verder kijken.

Hij is bang om naar buiten te gaan

Als een hond bang is om naar buiten te gaan of zich buiten niet op zijn gemak voelt, kan het zijn dat hij zoveel stress ervaart dat hij niet in staat is om zijn behoefte te doen. Wanneer dit het geval is, moet u eerst zorgen dat de hond zijn angsten overwint, voordat u gaat werken aan de zindelijkheid.

Hij is verwaarloosd

Honden zijn van nature dieren die niet graag hun eigen nest bevuilen. Maar een hond die in het verleden verwaarloosd is, waarbij hij dagen achtereen in een schuur werd opgesloten en niet of nauwelijks werd uitgelaten, denkt dat het normaal is om in zijn eigen urine en ontlasting te leven. Daarnaast zijn er ook nog honden die dusdanig hard zijn behandeld dat ze te angstig zijn om hun behoefte in de buurt van mensen te doen. Ze plassen daarom in huis, wanneer u er niet bent. Wanneer u een dusdanig verwaarloosde hond in huis haalt betekent het dat u hem helemaal opnieuw moet opvoeden, zoals u met een puppy zou doen. 

Medische aandoening

Onzindelijkheid bij de hond kan ook worden veroorzaakt door een medische aandoening. Als een hond last heeft van bewust urineverlies (m.a.w. dat hij echt een plek opzoekt, de houding aanneemt om te plassen en vervolgens alles laat lopen) en ook nog eens veel drinkt, kan hij bijvoorbeeld een nieraandoening of suikerziekte hebben. Onzindelijkheid kan tevens worden veroorzaakt door een blaasontsteking, een ontsteking van de baarmoeder of problemen met de lever. Als er sprake is van onbewust urineverlies, zou het kunnen dat uw hond last heeft van een slecht functionerende blaaskringspier. Dit komt wel eens voor bij gecastreerde teven.

Als u een hond krijgt als puppy dan is het beste om deze direct goed op te voeden zodat deze zindelijk wordt. In het artikel zindelijk worden van een pup vindt u verschillende tips zodat u uw puppy beter zindelijk krijgt.

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!