Groeiwijzer

Groeit uw pup niet te snel?

Afhankelijk van de grootte van het ras blijkt de optimale groeisnelheid in de eerste 2 levensjaren sterk te variƫren. Kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50% van hun eindgewicht
behalen. Grote tot zeer grote rassen mogen in dezelfde periode slechts 20/25% van hun eindgewicht realiseren. Dit betekent bijvoorbeeld dan ook dat grote rassen, in vergelijking tot kleine rassen, er 2 keer zolang over doen om hun eindgewicht te behalen.

De onderstaande grafiek toont de relatie tussen enkele willekeurig gekozen eindgewichten en de gewichtstoename in de eerste 6 maanden, uitgedrukt in het percentage van het eindgewicht. Met behulp van deze groeicurve kan nu een gewenst gewicht worden bepaald voor de eerste 6 maanden, vervolgens kan de hoeveelheid voer kan worden berekend.

Om een harmonische gewichtsontwikkeling van uw hond te bereiken, is het belangrijk de volgende punten na te gaan.

1. Wat is het te verwachten volwassen gewicht?
2. Wat mag mijn hond op dit moment wegen en
welke hoeveelheid voer hoort hierbij?
3. Wat is het actuele gewicht van mijn hond?
4. Voergift corrigeren?

groeiwijzer-grafiek

Voorbeeld

Stel u heeft een Berner Sennenhond van 4 maanden oud. Het geslacht: teef. Hoeveel mag uw hond nu wegen en hoeveel voer moet u dagelijks verstrekken? U kunt dit als volgt bepalen.

A Zoek in de rassenlijst het te bereiken volwassen gewicht (= eindgewicht) op. U ziet dat het ideale gewicht voor een teef van dit ras 45 kg bedraagt.
B Kijk vervolgens in de voertabel naar de categorie ‘eindgewicht 45 kg’. Op de regel ‘leeftijd 4 maanden’ treft u respectievelijk het gewenste gewicht ((19,8 kg) en de dagelijkse hoeveelheid
voer aan (520 gr Denkadog Pup/Junior Croc.

Let op: Op 6 maanden bedraagt het optimale gewicht 25.7 kg en de bijbehorende hoeveelheid voer respectievelijk 490 gr Pup/Junior per dag. De etensbak dient dus tijdelijk minder te worden gevuld. Geeft u toch meer of hetzelfde, dan loopt u het risico dat het gewicht van de hond sneller stijgt dan de ontwikkeling van het skelet. Dit betekent meer risico op skeletafwijkingen als gevolg van overgewicht.

Voertabellen

voerhoeveelheid-superior-growing-up

voerhoeveelheid-superior-pup-junior

Productwijzer

Niet wat u zocht, of wilt u advies over de voeding voor uw hond? Gebruik deze productwijzer om tot een juiste voerkeuze te komen:

Heeft uw hond 75% van het verwachte eindgewicht bereikt?