Gezondheid van de hond

Wat kan ik mijn hond het beste geven tegen allergie?

 Mijn Siberische Husky van heeft last van een allergie. Omdat ze al 11 jaar is willen de dierenartsen niet meer testen waardoor het komt. Ze heeft regelmatig last van diarree dus daarom dacht ik zelf aan voedselallergie maar dit kan ook door stress komen heb ik begrepen. Ze is ook vrij snel bang en schrikt ook snel. Ik geef al een paar jaar Atopica maar dit is niet langer te doen voor mij i.v.m. de hoge kosten (150 euro p.m.). Ook vertrouw ik het niet helemaal omdat ze er vaak ziek van wordt. Ik ben weleens vergeten een aantal tabletten te geven, toen had ze gelijk oorontsteking, een ontstoken oog, een kale buik en nog meer haaruitval. Verder heeft ze HD en heeft daarvoor speciaal voer zodat ze geen pijnstillers hoeft te gebruiken, dit gaat over het algemeen erg goed dus daar wil ik niet vanaf stappen. Mijn vraag is: bestaat er een gezond middel wat zou kunnen werken voor mijn hond als vervanger voor de Atopica? Op internet kom je van alles tegen maar ik kan nergens vinden of het ook werkt. (Moderin (prednison) geef ik niet meer omdat het zo schadelijk is) 

 

Van Nathalie van Wesel

Digitale Dierenarts Erik Luijerink antwoord

Beste Natalie,

Een allergie test zegt niet alles over de oorzaak van de klachten. Met een juiste voeding is vaak en direct een beter resultaat te behalen. Er is geen goed of goedkoper alternatief voor Atopica als geneesmiddel.

Verder een heel lijstje maar als ik het samenvat is er het volgende aan de hand. Allergie gepaard gaande met diarree, jeuk, oorontsteking en kaalheid. Is er ooit een serieuze foto gemaakt en zijn er echt klachten als de voeding (mobility of J/D Hills) niet krijgt? Stress door jou verondersteld.

Als ik jou was dan zou ik het meest belangrijke goed aanpakken en dat is de allergie. De meest allergieën komen voort uit de voeding. Dierlijke eiwitten zoals kip en rundvlees pens zijn de boosdoeners.

HD geeft pijn en is niet op te lossen met een voeding alleen. Pijnstilling met pijnstillers of met visolie en chrondroitine, glucosamine als aanvulling op de voeding werkt prima. Stress bij honden komt wel voor maar geeft zelden echt aanleiding tot diarree of zichzelf beschadigen zoals de kat dat wel doet.

Mijn advies is te starten met een hypo allergene voeding zonder dierlijke eiwitten. Er kan dan geen allergie meer optreden tegen voedselcomponenten. Deze voeding is Denkadog Hypo Sensitive. Ik heb daar zelf veel goede ervaringen mee bij honden met een voedselallergie. De voeding moet je minimaal 4 weken te eten geven om het resultaat te kunnen beoordelen.

Indien er verschijnsel van de HD gaan opspelen dan adviseer ik je naast de Hypo Sensitive dagelijks zalmolie door de voeding te doen. Je kan starten met twee keer daags een eetlepel. Werkt het onvoldoende dan mag je de hoeveelheid verdubbelen. Let op dat je dit langzaam opvoert want een plotselinge hoge hoeveelheid kan ook diarree veroorzaken.

Daarnaast ben je vrij om chondroitine en glucosamine supplementen te geven. De werkzaamheid is niet altijd bewezen maar het kan in individuele gevallen helpen. Dit kun je kopen in de dierenspeciaalzaak. Dit is niet zo duur als de Atopica.

De stress factor zou ik nog maar even laten liggen en afwachten wat er nu gaat gebeuren.

Graag hoor ik hoe het gegaan is. Ik hoop je hiermee voldende geholpen te hebben en wens je veel succes. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.

Met vriendelijke groeten,

Erik Luijerink
dierenarts

 
 

Dierenarts Dierenarts Erik Luijerink

Specifieke aanrader van de Digitale Dierenarts

Denkadog volgen:
Deel dit bericht:

Heeft uw een vraag voor de digitale dierenarts?

De digitale dierenarts helpt u graag bij het vinden van een antwoordop uw vraag.

Stel een vraag

Bekijk de gestelde vragen

Over Erik Luijerink

De liefde voor dieren is Erik Luijerink
met de paplepel ingegoten. Zijn vader
had een eigen dierenartspraktijk voor
kleine huisdieren. Alvorens de praktijk
van zijn vader over te nemen, heeft Erik
na zijn studie Diergeneeskunde aan
de Universiteit Utrecht (1993) eerst
ruime ervaring opgedaan
met diverse diersoorten.

Sinds 2008 is dierenarts Erik
Luijerink verantwoordelijk
voor het voedingsconcept
van Denkadog. U kunt dus
vertrouwen op een
combinatie van
praktijkervaring en
kennis als het onze
kwaliteitsvoeding
betreft!